Terug

De Bloemenwagen

 

De Bloemenwagen.

 

Als de zon in de vroege ochtend de nacht wegduwt en haar stralen aan kracht winnen wordt er met een denkbeeldig penseel een afbeelding in het Twents Sprookjesboek geschilderd.

 

De bloemenwagen van Ine Flinkers, want dat is het plaatje waar we het hier over hebben, komt in de maand juni tot uitbundige bloei.

 

 

Het verhaal achter De Bloemenwagen.

Ine Flinkers over haar passie.

 

 

In mijn rugzak de camera en voicerecorder, in mijn hoofd een aantal vragen, zo wandel ik naar de Familie Flinkers. Naast de voordeur een eigengemaakt bord met het woord Welkom, en zo voelt het ook.

 

Ine en Mika, haar kleinzoon, nodigen me uit in het tuinhuis. Toen Gerrit Flinkers nog actief was als imker was het tuinhuis een 'iemenschoer' oftewel een bijenschuur. Met een paar simpele ingrepen is deze 'iemenschoer' later omgebouwd naar het huidige tuinhuis.

 

Ine Flinkers

 

Ine vertelt: 'Al vroeg had ik een passie voor bloemen, ik had graag een bloemenzaak gerund. Als oudste van vijf kinderen (één broer en drie zussen) moest je al vroeg meehelpen in het gezin, er werd niet gevraagd of je andere ambities had.'

 

De bloemenzaak is er niet van gekomen maar het heeft Ine er niet van weerhouden om zich te verdiepen in bloemschikken en het maken van mooie bloemstukken. Vanuit deze passie is bij haar het idee ontstaan om ieder jaar een bloemenwagen te maken.

“Ik ben een jaar of tien geleden begonnen met de bloemenwagen. Dit is inmiddels de tweede wagen al. Ik zag een keer in een krantje een boerenwagen te koop, en ik had altijd al zoiets van dat vind ik mooi. We liepen een keer in Uelsen langs een boerderij en daar stonden onder een overkapping twee van die prachtige boerenwagens, maar om die dingen hier te krijgen dat is niet makkelijk. Ik had toen al het idee om met geraniums te werken, ik vind dat mooie planten. Mooie hanggeraniums dat hoort dan wel een beetje bij de boerderij.”

 

Niet veel later zagen Ine en haar man een advertentie in de krant met te koop aangeboden een boerenwagen. Daarvoor moesten ze wel naar de Achterhoek.

“We zijn er naartoe gereden op een zondag, er stonden veel meer wagens, echt heel veel, de verkoper was ook verzamelaar. We hebben er eentje uitgekozen en deze later opgehaald met een grote aanhanger. De wagen hebben we helemaal opgeknapt. Mijn man was er toen nog, hij is oktober 2021 overleden. Nu helpt mijn kleinzoon Mika mij om de wagen op de plek te krijgen. Dit is dus de tweede wagen. De eerste wagen hebben we een jaar of acht gehad. Deze wagen hebben we nu een jaar of drie, Mika zet de wagen al voor het tweede jaar op zijn plek.”

 

Mika zet de bloemenwagen op zijn plek.

 

Ine en Gerrit zagen dat de eerste wagen na acht jaar helemaal op was, de wagen zakte in elkaar.

Voor de tweede wagen konden Ine en Gerrit in de buurt terecht. Ze vonden de wagen niet ver bij hun vandaan bij iemand die nog wat met antiek handelde.

Ine vertelt: “Deze kar is hoger, mijn man heeft die helemaal opgeknapt. Hij heeft er een nieuwe bodem ingemaakt zodat die wat hoger werd, in plaats van de hele kar met potgrond te vullen, gebruiken we nu gewoon bloempotten, dat vult ook mooi op. De boerenwagen verplaatsen doen we met de trekker. De wagen wordt altijd rond april op zijn plek gezet.”

 

“Ik plant eenjarige rode geraniums, die haal ik elk jaar opnieuw, maar het zijn er niet zo heel veel. Bovenop de wagen twaalf stuks, aan de zijkanten twee in de bak, dat is zes. Om de bloemenwagen staan allemaal vaste planten.”

 

“Het tijdstip van planten is wel belangrijk, geraniums kunnen niet tegen nachtvorst. Het planten gebeurt dan ook meestal na hemelvaart of ijsheiligen. Afhankelijk van het weer staan de bloemen in bloei rond eind mei begin juni, waarbij juni toch wel de maand is waar de bloemen tot volle wasdom komen.”

 

De bloemenwagen trekt veel bekijks, veel fotograferende mensen, veel mooie complimenten.

Ine zet de kar zo neer dat je komend vanuit Weerselo het mooiste beeld hebt. Je kunt het zien als een soort fleurig welkom in Reutum. De bloemenwagen is te zien halverwege de Nieuwematenweg.

 

Naast de bloemenwagen verzorgt Ine samen met iemand anders ook de bloemen in de kerk van Reutum. En als het nodig is kan ze een beroep doen op enkele vrijwilligers in de parochie. Tijdens de bijzondere dagen van Kerst, Pasen, Afscheid Groep Acht en Heilige Communie zijn de fraaie bloemstukken te zien voor in de kerk.

 

Bloemstukken Kerk Reutum

 

 

Ook geeft ze als vrijwilligster lessen in bloemschikken op de lagere school in Tubbergen.

 

Ben je benieuwd geworden naar wat Ine zoal maakt, je kunt haar in december 2023 vinden op de kerstmarkt in Tilligte, waar ze zal staan met eigengemaakte kerststukken.

 

Ine en Gerrit Flinkers

 

 

 

Jan Bunte, juni 2023