Terug

Pater Herman Luttikhuis

 

 

De Molenberg

Op 14 november 2022 in de Molenberg kennis gemaakt met Pater Herman Luttikhuis.

Op mijn zoektocht naar onderwerpen voor de website “Reutum de verhalen”, kom ik een paar dagen eerder in gesprek met Frank, Jos en Jolanda Luttikhuis de uitbaters van café-restaurant de Molenberg net buiten het dorp Reutum op de weg naar Ootmarsum.

Regelmatige bezoekers van café de Molenberg zullen het ongetwijfeld herkennen, je komt er niet meer weg als je eenmaal binnen bent. Het is een kolkende rivier aan informatie die mijn kant opstroomt, daarnaast is Jos een geboren verteller van anekdotes en verhalen. Later zal blijken dat dit een familie-eigenschap is.

 

Frans Luttikhuis

Frank en Jos geven mij een boekwerk te leen gemaakt door Frans Luttikhuis, die helaas 2 jaar geleden is overleden. Frans was zeer begaan met de geschiedenis van de Molenberg en heeft veel artikelen uit couranten en weekbladen, eigen teksten, teksten uit boeken, genealogische gegevens en gescande foto's gebundeld in dit boekwerk. Het is een collage van informatie.

Pater Herman Luttikhuis in één van de zalen van Cafe-Restaurant de Molenberg

 

Pater Herman Luttikhuis

Via Jos kom ik in contact met zijn oom Pater Herman Luttikhuis. Pater Herman , inmiddels 85 jaar jong, geboren 1937 op de Molenberg, woont in Uelsen Duitsland. Pater Herman komt nog regelmatig op bezoek in zijn ouderlijke woning.

We kenden elkaar uiteraard nog niet, maar het contact is direct allerhartelijkst. Pater Herman heeft een grote map meegebracht met daarin boeken, foto's, losse teksten en korte verhalen over Reutum.

 

O.a. Het antiquarische en toch wel zeldzame boekje “Bij de Herdenking van het Honderdjarig Bestaan der Parochiekerk van Reutum en Haarle” wordt mij overhandigt.

 

De komende twee uren probeer ik de verhalen in me op te nemen, het is te veel, maar gelukkig heb ik de voicerecorder aan staan.

Pater Herman is ondanks zijn hoge leeftijd nog zeer helder van geest, geniet van vertellen en van het leven. Pater Herman weet nog zeer veel informatie terug te halen. Sommige foto's roepen emoties op, de afbeeldingen zijn er nog, de personen op de afbeelding niet meer. In deze en een volgende ontmoeting met Pater Herman wordt ik me er opnieuw bewust van dat ouderen hun verhaal laten vertellen ook vaak gepaard gaat met confrontatie van verlies.

Waar de geest nog prima is, gaat lopen moeizamer na een heupoperatie, maar volgens Pater Herman is dat maar tijdelijk.

 

Familiebanden.

Wat mij als niet Reutummer iedere keer weer opvalt is het veelvuldig benoemen van familiebanden. Je ontkomt er niet aan als je de geschiedenis van Reutum in duikt. Wie is met wie getrouwd, wie is familie van wie, wiens opa heeft waar gewoond, wat de bijnamen zijn, zowel van personen als boerderijen. Voor Reutummers is dit een soort tweede natuur. Ook Pater Herman vertelt op deze wijze. Het zal duidelijk zijn dat ik na een paar uur de draad kwijt ben.

 

Hoe verder.

Van de informatie die Pater Herman mij ter beschikking heeft gesteld en het boekwerk van Frans Luttikhuis zal ik een deel gebruiken voor plaatsing op de website.

Deze informatie, plus de informatie die ik al van Ben Lammerink heb gekregen, zal me op weg helpen om de website een start te geven.

Daarnaast heeft het contact met Frank, Jos, Jolanda en Pater Herman me duidelijk gemaakt dat Reutummers bereid zijn om hun verhaal te vertellen, toch wel een belangrijke voorwaarde om verder te kunnen.

Oh ja, en Pater Herman heb ik later nogmaals gesproken in zijn woning in Uelsen en het moet raar lopen wil er niet nog een vervolg komen op de eerste kennismakingen.

 

Jan Bunte

 

 

Pater Herman in zijn woning te Uelsen Duitsland.