Terug

Klootschieten EK Kwalificatie 2024 Reutum

 

 

Als ik om 10.00 arriveer op de klootschietbaan van Reutum zie ik, met in mijn rug café de Molenberg,  groepjes spelers, toeschouwers en coaches verspreid over de baan staan. De mannen hebben hun eerste game bijna achter de rug en nemen een welverdiende pauze. De vrouwen, jongens en meisjes zijn nog volop actief om een plek in de EK teams te veroveren.

 

De klootschietbaan van Reutum

 

De baan heeft zeker te lijden gehad onder de vele regenval van de laatste weken. Hier en daar zijn plekken zand ontstaan waar in de zomer nog gras stond. Gelukkig ziet het grootste deel van de baan er redelijk uit. Het blad op de baan is verwijdert. Door de kou van de afgelopen dagen is de bovengrond hard, de kloot zal dus niet afgeremd worden door een zachte bodem.

 

 

De bewolking van vandaag maakt het plaatje egaal grijs, het miezert, je hebt het niet echt door maar voordat je het weet ben je compleet doorweekt. Eigenlijk is het waterkoud. Voor de sfeer proevers is het natuurlijk een pracht decor. De golvende baan, de kale hoge bomen langs de kant, de Anton Pieckachtige uitspanning halverwege de baan, het weiland met de paarden, een eenzame statige boom voor het weiland, waar je op een dag als vandaag wat beschutting kunt vinden en dan het einde van de baan waar het nog even flink omlaag helt. Ik noem het het einde van de baan, maar bordjes met de tekst 'Start' geven toch echt wat anders aan.

 

Rechts in beeld de uitspanning om wat te drinken en warm te worden. Onderdeel van Café de Molenberg.

 

Startpunt van de baan in Reutum

 

Ik probeer mijn summiere kennis van het klootschieten wat op te vijzelen. Nadat ik een paar keer bal heb gezegd wordt ik terecht gecorrigeerd. Je noemt de kloot geen bal, dat is 'not done'. Wel mag je over een klotenbal spreken.

 

Vandaag wordt er niet in teamverband gespeeld maar is het ieder voor zich. Per categorie zijn er plekken te verdelen voor deelname aan het EK. Bij de mannen gaat het om 10 plaatsen, vrouwen 6 plekken, jongens 4 plekken en meisjes 3 plaatsen.

Iedere speler wordt begeleidt door een coach die vooral aanwijzingen geeft op momenten dat de kloot gegooid wordt.

 

Bij toeval raak in nog in gesprek met de bondscoach van de jeugd. Van hem hoor ik dat er ongeveer 4000 actieve klootschieters zijn in Nederland. Hij is sinds 2004 bondscoach van de jeugd, dit is zijn laatste jaar, tijd voor een jongere, zoals hij zelf aangeeft.

Bondscoach jeugd - Jos Klein Gebbink.

 

Na een uur ben ik voldoende doorweekt om de weg naar huis in te slaan. De wedstrijden zijn nog niet afgelopen en gaan nog wel een tijdje door. Wat me vooral opviel is dat er nog veel jeugdige aanwas is zowel bij de mannen als bij de vrouwen, dat lijkt me voor de klootschietsport een fijn gegeven.

 

Meer Foto's (klik)

 

Jan Bunte