Terug

EK wedstrijden Klootschieten 1970 Cork Ierland

Reutums Klootschieters bestuur neemt deel aan EK 1970 te Ierland.

 

Jan Lammerink (tekst, lay-out)

Jan Mensink (foto's)

Klik voor Fotoboek Jan Mensink EK Klootschieten 1970 Ierland

 

Vrijdag 31 juli 1970 vloog het bestuur van de klootschietersvereniging Reutum met ruim 50 personen, waarvan 9 personen uit Reutum, naar Cork te Ierland om in het weekend deel te nemen aan de 2de EK klootschietwedstrijden.

Onder leiding van Jan Mensink en Jan Morskieft (beiden als tolk voor de Reutummers) gingen Harrie Veldscholten, Jan Hulskotte sr., Jan Lammerink sr., Johan Nijhuis met echtgenote en Jan Eerdman met echtgenote naar Schiphol om via een tussenstop in Manchester (Engeland) vervolgens te landen in Cork zuid Ierland.

 

 

De organisatie van het 2de EK was in handen van de Ierse Klootschieters Bond. In het Imperial Hotel te Cork werden alle deelnemers s ’avonds begroet met diverse sprekers.

Zaterdagmorgen 1 augustus was de hartelijke ontvangst op het stadhuis in Cork waar de Burgemeester het 2de EK officieel opende. Namens het bestuur KV Reutum begroette Jan Mensink op zijn beurt de burgervader hartelijk voor de gastvrijheid.

 

Hoe het contact met klootschieten te Ierland ontstond.

 

Johan Poorthuis uit Losser zag in 1952 in het blad Week in Beeld een foto staan van een werpsport die veel op klootschieten leek en in Ierland werd beoefend. Via de redactie te Amsterdam kwam Johan in contact met de Ierse journaliste Marcella Kerin. Via haar kwam Johan in contact met de hoofdbaas Flor Crowley. Al spoedig kwam de gedachte om een internationaal treffen te houden. Het bleef bij briefwisselingen tot dat in 1965 de jongste zoon van Johan, Gerard Poorthuis jr. op 14 juli samen met Koos Fleer en Willy Lubbinkhof op de fiets stapten om de grote tour naar onbekende klootschieters in een onbekend land te maken. De tocht duurde 1 maand waarvan 14 dagen over de heen en terugreis. De overige tijd werd in Ierland doorgebracht.

 

Op 23 juli 1965 werden de 3 vrienden door Flor Crowley hartelijk ontvangen thuis te Dunwanway. Hier geven gedrieën te kennen namens Johan Poorthuis een internationaal uitwisseling te organiseren. De komende dagen werden een 2-tal wedstrijden bezocht, namelijk het kampioenschap van Ierland op straat met de stalen kloot van 800 gram. Na afloop van deze wedstrijd was er een 1ste internationaal treffen tussen Gerard Poorthuis jr. en de Ierse Jeugdkampioen Marchall Clark die Gerard won met 45 meter verschil.

 

 

Ook werd de 2de wedstrijd te Noord-Ierland (Ulster) bezocht waar Mike Barry de winnaar werd en Algemeen Iers Kampioen. Na 2 weken rondgekeken en ervaringen uitgewisseld werd in Armagh afscheid genomen van hun Ierse vrienden. Met de fiets ging men via Dublin vervolgens met de boot de Ierse zee oversteken richting Birmingham in Engeland. Vervolgens richting Londen om via Dover met de boot in Oostende (België) de terugreis naar Losser te vervolgen waar men 11 augustus 1965 arriveerde.

 

 

Ondanks Ierse toezeggingen om in 1966 elkaar te treffen kwam een internationaal treffen nog niet tot stand. Het bleef afwachten tot Old Johan Poorthuis zelf op 17 juli 1968 besloot om samen met zijn vrouw en dochter naar Ierland te gaan. Ze werden weer ontvangen door de heer Flor Crowley, voorzitter van de Ierse Klootschietbond. Bij de volgende besprekingen op het stadhuis te Cork werd afgesproken om in 1969 het 1ste EK te Losser Nederland te gaan organiseren met deelname van Ierland en de 2 grote Duitse Bonden uit Noord-Duitsland, Friesland en Sleswig Holstein. Vervolgens hing Johan Poorthuis de uitdagingskloot op in het stadhuis en trok de Burgemeester van Cork de kloot eraf en was daarmee de uitdaging aanvaard.

 

Het 1ste EK te losser in 1969.

 

Op zaterdag 31 mei was de intocht te Losser met voorafgaand de muziekvereniging gevolgd door de Ierse, Duitse en Nederlandse klootschieters met verschillende vaandeldragers. Vervolgens de hartelijke begroeting op het gemeentehuis met diverse sprekers. Later in de middag was de 1ste EK straatwedstrijd met de stalen Ierse kloot tussen Losser en Ierland die Ierland met 6 schot voor won.

 

Zondag 1 juni 1969 werd na de middag op het Kolkersveld te Losser de 1ste veldwedstrijd gehouden waarbij meer dan 1500 toeschouwers dit aanschouwden. Van de Klootschietersvereniging Reutum zijn o.a. Johan Hulskotte en Harrie Veldscholten de deelnemers die voor Nederland uitkomen waarbij ieder land uit 10 man bestond. Ook hier wisten de Ierse schutters de wedstrijd te winnen maar waren de Duitse en Nederlandse deelnemers aan elkaar gewaagd.

 

Met opgedane ervaringen werd de kiem gelegd voor de volgende komende EK wedstrijden. De Reutumse delegatie was vol lof over de deelname en gaf aan voor de nieuwe komende editie open te staan. Er werd te Losser afgesproken dat het 2de EK te Ierland zou worden georganiseerd van 31 juli t/m 2 augustus 1970 te Cork Ierland.

 

Gehele bestuur KV Reutum neemt deel aan EK 1970 te Ierland.

 

Het hele toenmalige bestuur nam deel aan de voorselecties en wist zich met een 5-tal te selecteren voor de EK te Ierland. Het bestuur bestond uit: Johan Hulskotte Sr., Jan Eerdman, Harrie Veldscholten, Johan Nijhuis en Jan Lammerink sr. Om in Ierland zich toch wat verstaanbaar te maken, allen spraken goed Twents, vroeg het bestuur de jonge Jan Mensink van de Bakker om als tolk mee te gaan. Jan was net afgestudeerd als docent met de Engelse taal als extra vak. Jan Mensink vroeg ook zijn buurjongen Jan Morskieft om gezamenlijk de schutters van KV Reutum te ondersteunen en als woordvoerders op te treden. In het voorjaar werden de reisplannen uitgewerkt en ging de 9-koppige delegatie van KV Reutum het 2de EK te Cork Ierland bezoeken.

 

 

Het 5-koppige bestuur met Anny Eerdman, Marietje Nijhuis, Jan Mensink en Jan Morskieft stapten vrijdag 31 juli in de morgen op ’t vliegtuig te Amsterdam richting Ierland met een tussenstop in Manchester Engeland. Voor allen was dit ook de eerste vliegervaring, een hele belevenis in die tijd. Dezelfde avond werden de klootschietsers uit Nederland (delegatie van 50 man), Duitsland en Ierland verwelkomt in het Imperial Hotel te Cork.

 

De officiële opening van 2de EK te Cork.

 

Zaterdagmorgen 1 augustus was de officiële opening van de 2de EK strijd op het stadhuis van Cork. Na een welkomstwoord van voorzitter Flor Crowley werd het woord gevoerd door Lord Mayor P. Barrey. Tot slot arriveerde de 1ste minister van Ierland, mr. Jack Lynch die de gasten uit het buitenland hartelijk welkom heette.

 

En natuurlijk nam ook Reutummer Jan Mensink het woord om de Burgemeester namens de KV Reutum te bedanken en bracht de hartelijke groeten over.

Zaterdag middag verzamelden de deelnemende landen zich in Bandon nabij Cork om voorafgaand door fanfare met vaandels en vlaggen en supporters naar het strijdperk te gaan. Dit was de straatbaan, een verkeersweg die afgesloten werd. Hier begon de straatwedstrijd met 10 deelnemers van elk land. Hier kwamen van de KV. Reutum Johan Hulskotte sr. en Johan Nijhuis in actie. Er werd een redelijke afstand gegooid met de 800 gram zware stalen kloot.

 

 

Een 4de plaats werd behaald met Ierland als winnaar, Noord-Ierland als 2de, Friesland (Duitsland) als 3de.

De wedstrijden eindigden in de vooravond waarbij de schutters vervolgens moesten wachten tot wat komen zou. Dat duurde nog behoorlijk lang zodat men besloot maar te wachten in de plaatselijke bar. Uiteindelijk verscheen taxi-man Charley die voor het onderkomen van de buitenlanders zou zorgen. Wederom zou men weer naar het Hotel te Clonakilty worden vervoerd op een 20-tal km. van Cork. Uiteindelijk is iedereen weer in zijn pension/ hotel gekomen.

 

 

Zondag 2 augustus, de veldwedstrijd.

 

Zondagmorgen 2 augustus 1970 was op een kloosterlandgoed in de omgeving van Bandon een veldbaan uitgezet. Voor de Nederlandse 10-koppige ploeg kwamen alle 5 bestuursleden van KV Reutum voor de stok. Johan Hulskotte sr. was aanvoerder en kopman met Harrie Veldscholten, Johan Nijhuis, Jan Lammerink sr. en Jan Eerdman als ploeggenoten. De Ierse ploeg gaf fors partij en ook de Nederlanders lieten bepaald niet met hun spotten. Maar de werptechniek van de Ieren en Duitsers was beter waardoor ook hier weer een 4de plek werd behaald.

 

 

Na de middag werden op het sportveld van Bandon de zetwedstrijden gehouden. Voor de Nederlanders en Ieren was dit een nieuw onderdeel. Dit is met name een Duitse specialiteit. Met een zware 475 gram kloot gooit men door de lucht een zo groot mogelijke afstand. Vergelijkbaar met speerwerpen. Martin Siefken uit Friesland wordt persoonlijk kampioen met een afstand van 95,70 meter. De Ier Dennis Scully werd met 93,6 mtr. 2de Beste Nederlander was Johan Hulskotte sr. met 60 mtr.

 

 

Zondagavond was de prijsuitreiking met afsluitende vergadering. Daarin werd afgesproken dat de 3de EK wedstrijd werd gepland met hemelvaart weekend 1972 te Garding in Sleswig Holstein net onder Denemarken.

Maandag 3 augustus kwamen de Reutumse klootschieters terug van een enerverende reis waar het klootschieten internationaal op een zeer hoog niveau is ervaren. Een leerervaring die met nog meer trainingen de prestaties voor de toekomst moet leveren. Jan Mensink en Jan Morskieft werden door het KV Reutum bestuur hartelijk bedankt voor hun bijdrage waarin zij vooral de communicatie verzorgenden en de nodige vriendschappen sloten.

 

Het vervolg

 

Dit komende hemelvaartweekend, van 9 mei t/m 12 mei 2024 wordt het 17de EK klootschiet treffen georganiseerd te Noord-Duitsland in Neuharlingersiel. En wederom hebben een 4 klootschieters van de KV Reutum zich geselecteerd om deel te nemen aan de EK strijd. Voor de 2de keer is Stef Huiskes de deelnemer bij de heren op de straat met stalen 800 gram kloot. Bij de 16de EK straatwedstrijd in 2022 te Sleswig Holstein wist Stef een prima resultaat neer te zetten met een 6de plaats van 50 deelnemers. Dat smaakt dus naar meer. Voor de Jongensploeg op straat wist Jesse Telgenhof op Koehorst zich te selecteren. Voor hem is het de vuurdoop.

 

Bij de meisjes mag Lotte Telgenhof op Koehorst de strijd aangaan. Lotte heeft afgelopen najaar meegedaan aan wedstrijden te Ierland, met de King en Queen wedstrijden, waarbij zeer verdienstelijk heeft geschoten. Lotte wist alle voorselecties bij de jeugd NKB te winnen en mag op 3 onderdelen deelnemen, straat, veld en zet wedstrijden. Ook zal ze tot de favorieten behoren voor de titel. Tot slot nog bij de meisjes Dylana Bijen, zij wist zich in de meisjesveld selectie te schieten. Voor haar is het de 1ste internationale ervaring.

 

Terugkijken op alle 16 EK wedstrijden, telkens hebben klootschieters van de KV Reutum deelgenomen. In 1970, 1977, 1992 en 2008 te Ierland, in 1974, 1988, 2004 en 2024 in Noord-Duitsland, in 1972, 1984, 2000 en 2022 in Sleswig Holstein, In Nederland 1969, 1980, 1996 en 2016 (o.a. veld Reutum) en in Italië in 2012.

 

 

 

Jan Lammerink

 

 

 

Via Jan Lammerink hebben we aanvullende foto's uit het Fotoboek van Jan Mensink uit Vasse  kunnen plaatsen op deze site.

De foto's uit 1970 geven een mooie inkijk van het EK toernooi Klootschieten te Cork Zuid-Ierland.